Finał wojewódzki X edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” VII edycja Wojewódzkiego Dnia Pszczelarza

przez | 17 czerwca, 2010

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie zaprasza wszystkich pszczelarzy i sympatyków na tegoroczne święto pszczelarzy, które odbędzie się pod hasłem „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz VII Wojewódzki Dzień Pszczelarza w Szczecinie.

Nazwa imprezy: Finał wojewódzki X edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” VII edycja Wojewódzkiego Dnia Pszczelarza
Miejsce imprezy: Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie
Data imprezy: 10 lipca 2010 r.
Godziny imprezy: 10:00 – 18:00

X edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo  – Smaki Regionów” oraz VII edycja „Wojewódzkiego Dnia Pszczelarza” odbędzie się 10 lipca 2010 w godzinach od 10.00 do 18.00 na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
Organizatorem etapu regionalnego konkursu jest Wydział Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego. Współorganizatorami są Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.

Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.

Celem konkursu jest identyfikacja i promocja regionalnych produktów oraz zachęcenie producentów do ubiegania się o ochronę tych wyrobów zgodnie z ustawodawstwem unijnym: Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP), Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG) oraz Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością (GTS).

Konkurs będzie odbywał się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy i na najlepszą potrawę regionalną (dla firm gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych).

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
•    Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory);
•    Produkty regionalne pochodzenia roślinnego(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
•    Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
•    Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Program imprezy:

– godz. 10.00 – 14.00       konkurs- Galeria Południowa (dla publiczności od godz. 13.00)
– godz. 10.30 – 13.00       konkurs na najlepszą potrawę regionalną Dziedziniec Menniczy
– godz. 10.00 – 18.00       prezentacja  i  sprzedaż  produktów  regionalnych  i  tradycyjnych  z Województwa Zachodniopomorskiego – Dziedziniec Główny
– godz. 10.00 – 18.00       występy zespołów folklorystycznych – Dziedziniec Główny 
– od godz. 12.00              wielkie gotowanie bigosu
– godz.13.00 – 15.45        seminarium „Produkty  regionalne  i  tradycyjne  Województwa Zachodniopomorskiego  jako 10-letnie  Dziedzictwo  Kulinarne” – Sala  Ks. Bogusława

VII  Wojewódzkie Dni Pszczelarza
(Dziedziniec Główny, godz.  10.00 – 18.00)

– degustacja i sprzedaż produktów pszczelarskich
– wystawa żywych pszczół
– pokaz miodobrania i podstawowych prac pszczelarskich
– wystawa prac plastycznych
– konkurs plastyczny dla dzieci    

Prezentacja Lokalnych Grup Działania (Dziedziniec Menniczy, godz. 10.00 – 18.00)

– degustacja i sprzedaż produktów lokalnych
– prezentacja regionów  Pomorza Zachodniego
– atrakcje, niespodzianki