Informujemy, iż obowiązkiem biorących udział w programie na zakup sprzętu i lawet jest rejestracja u Powiatowego Lekarza Weterynarii produkcji nieprzetworzonych produktów pszczelich. Produkcja taka może się odbywać w ramach Rolnoiczego Handlu Detalicznego (RHD) lub Sprzedaży Bezpośredniej.
Rolniczy Handl detaliczny (RHD) – w przypadku posiadania przez pszczelarza do 80 pni.(oczywiście pszczelarze mający do 80 pni mogą prowadzić sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich ale RHD jest prostsze i są mniejsze wymagania)
Sprzedaż bezpośrednia (SB) – w przypadku posiadania przez pszczelarza powyżej 80 pni.
Rolniczy Handel Detaliczny (RHD)
- W ramach RHD można rocznie pozyskać w sumie 2400 kg produkcji.
- RHD musi być zarejestrowany u właściwego powiatowego lekarza weterynarii (dla miejsca rozlewania miodu, a nie dla posiadania pasieki) – wzór wniosku w załączeniu. Rejestracja odbywa się za pomocą decyzji administracyjnej i nie jest zwykle poprzedzana kontrolą.
- Nie ma obowiązku sporządzania projektu technologicznego.
- Produkcja może być prowadzona w odpowiednio przygotowanym budynku gospodarczym lub mieszkalnym (nawet we własnej kuchni zwykle używanej do gotowania potraw).
- Obowiązują podstawowe zasady higieny produkcji. Podłoga i ściany w pomieszczeniu do produkcji powinny być łatwe do umycia. Sprzęt stosowany przy produkcji winien w dobrym stanie technicznym łatwy do czyszczenia i dezynfekcji .
- Nie ma obowiązku posiadania bieżącej wody w pomieszczeniu produkcyjnym, chociaż jest to wskazane. W przypadku gdy używa się wody wodociągowej należy pozyskać kopie wyniku badania potwierdzającego przydatność wody do celów spożywczych. W przypadku braku wody wodociągowej wskazane jest stosownie do celów higieny produkcji wody kupionej sklepie w baniaku, odpada wtedy obowiązek dowiedzenia że nadaje się ona do celów spożywczych.
- Osoba produkująca produkty pszczele winna być badana na nosicielstwo (w stacji sanitarno-epidemiologicznej) z wynikiem negatywnym oraz stosować minimalne zasady higieny produkcji – mycie rak przed pracą stosowanie białego fartucha i czepka. Nie powinna również podejmować produkcji w czasie choroby swojej lub gdy produkcja jest prowadzona w domu kogokolwiek z domowników.
- Miejsce produkcji winno być oznakowane tabliczką z napisem „Rolniczy Handel Detaliczny” i numerem nadanym przez powiatowego lekarza weterynarii.
- Konieczne jest prowadzenie rejestru produkcji i rejestru sprzedaży w dowolnej formie (nawet w postaci zapisów w ręcznie prowadzonym zeszycie)
- Rolniczy Handel Detaliczny może sprzedawać swoje produkty konsumentowi końcowemu:
- w miejscu produkcji (obejmuje to budkę lub stoisko na terenie posesji)
- odbiorcom prowadzącym sprzedaż konsumentowi końcowemu (sklepy i restauracje, stołówki)
- na jarmarkach i festynach
- Obowiązuje ograniczenie geograficzne sprzedaży – produkty można sprzedawać na terenie województwa gdzie dokonano produkcji oraz powiatów ościennych w innych województwach.
- Stosowane opakowania powinny mieć atest do stosowania do żywności (przy stosowaniu szklanych słoików nie jest to wymagane). Opakowanie powinno posiadać etykietę (załącznik).
- Przychód z RHD do 40 tyś. zł rocznie nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych (powyżej 40 tys/rok obowiązuje 2% podatek od przychodów ewidencjonowanych)
Sprzedaż bezpośrednia (SB)
- W ramach sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich można sprzedawać produkty nieprzetworzone bez ilościowych limitów.
- Przed rozpoczęciem działalności należy przedstawić właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii projekt technologiczny zakładu (tylko opisowy bez części graficznej). Przykładowy wzór projektu technologicznego podano w załączniku 3. Projekt Musi zostać zatwierdzony.
- Po zarejestrowaniu projektu technologicznego zakładu prowadzącego sprzedaż bezpośrednią należy wystąpić do właściwego powiatowego lekarza weterynarii o zarejestrowanie działalności. Powiatowy Lekarz weterynarii dokonuje kontroli zakładu (na zgodność z projektem technologicznym) i rejestruje go.
- Sprzedaż bezpośrednia powinna być prowadzona się w wyodrębnionym pomieszczeniu przeznaczonym tylko do tej działalności łatwym do utrzymania w czystości. Pomieszczenie to powinno zawierać:
- Miejsce umożliwiające założenie ubrania roboczego
- Wydzielone miejsce na magazynowanie opakowań
- Miejsce produkcji produktów pszczelich
- Miejsce przechowywania produktu gotowego
- Miejsce zbierania i gromadzenia odpadów i ubocznych produktów zwierzęcych
- Osoba produkująca produkty pszczele winna być badana na nosicielstwo (w stacji sanitarno-epidemiologicznej) z wynikiem negatywnym oraz stosować zasady higieny produkcji – mycie rąk przed rozpoczęciem pracy i w razie konieczności w trakcie pracy, stosowanie białego fartucha i czepka. Nie powinna również podejmować produkcji w czasie choroby.
- Pomieszczenie produkcyjne powinno mieć dostęp do bieżącej wody i odprowadzenia ścieków. Należy pozyskać kopie wyniku badania potwierdzającego przydatność wody do celów spożywczych. Zakład powinien mieć także węzeł sanitarny (można wykorzystać łazienkę w gospodarstwie domowym).
- Pomieszczenie produkcyjne powinno mieć:
- Ściany i podłogi winny być gładkie, łatwe do czyszczenia i dezynfekcji. Obiekt powinien znajdować się w dobrym stanie technicznym
- Szczelne okna i drzwi.
- Wyposażone w sprzęt odpowiedniej jakości i kondycji technicznej
- Możliwość mycia i dezynfekcji sprzętu
- Stosowane opakowania powinny mieć atest do stosowania do żywności (przy stosowaniu szklanych słoików nie jest to wymagane). Opakowanie powinno posiadać etykietę (załącznik).
- Powinna być prowadzona rejestracji produkcji i sprzedaży.
- Sprzedaż Bezpośrednia może sprzedawać swoje produkty konsumentowi końcowemu:
- w miejscu produkcji (obejmuje to budkę lub stoisko na terenie posesji)
- odbiorcom prowadzącym sprzedaż konsumentowi końcowemu (sklepy i restauracje, stołówki)
- na jarmarkach i festynach
- na targowiskach
- z obiektów lub urządzeń ruchomych (mobilne punkty sprzedaży)
- z urządzeń dystrybucyjnych
Obowiązuje ograniczenie geograficzne sprzedaży – produkty można sprzedawać na terenie województwa gdzie dokonano produkcji oraz województw ościennych.
Więcej na temat sprzedaży bezpośredniej można znaleźć tutaj.