Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie ogłasza nabór chętnych do udziału w „Kursie przygotowującym do prowadzenia pasieki”
Kurs będzie mógł się odbyć po zebraniu grupy 30-35 osobowej. Przewidywany termin kursu – styczeń-marzec 2013 roku. Kurs organizowany jest ze środków Budżetu Państwa i Komisji Europejskiej. Zgłoszenia przyjmujemy na załączonym na stronie formularzu do 10 października 2012 roku.
Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie ogłasza nabór chętnych do udziału w „Kursie przygotowującym do prowadzenia pasieki”
Kurs będzie mógł się odbyć po zebraniu grupy 30-35 osobowej. Przewidywany termin kursu – styczeń-marzec 2013 roku. Kurs organizowany jest ze środków Budżetu Państwa i Komisji Europejskiej. Zgłoszenia przyjmujemy na załączonym na stronie formularzu do 10 października 2012 roku.
RAMOWY PROGRAM KURSU PRZYGOTOWUJĄCEGO
DO PROWADZENIA PASIEKI
organizowany przez Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie w ramach umowy z ARR
nr ZB-pp/
Okres szkolenia od 19 stycznia do 3 marca 2013
LLp |
Temat wykładu |
Liczba godzin |
Wykładowca i miejsce wykładów |
Data Wykładów |
1 |
Morfologia pszczoły miodnej |
5 |
Katedra Pszczelnictwa dr inż. J. Samborski |
19.01.2013 9.00-13.05 Obiad 14.00-14.45 |
2 |
Anatomia i fizjologia pszczoły miodnej |
5 |
Katedra Pszczelnictwa dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw |
19.01.2013 14.5 0-18.05 |
3 |
Biologia rodziny pszczelej |
9 |
Katedra Pszczelnictwa dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw |
20.01.2013 9.00-17.1 5 Obiad 14.00-14.45 |
4 |
Struktura i życie rodziny pszczelej |
4 |
Katedra Pszczelnictwa dr inż. J. Samborski |
26.01.2013 9.00-12.15 |
5 |
Podstawy genetyki i zasady pracy hodowlanej |
6 |
Katedra Pszczelnictwa dr inż. J. Samborski |
26.01.2013 12.20-18.05 Obiad 14.00-14.45 |
6 |
Praca hodowlana-Wychów matek i trutni |
9 |
Katedra Pszczelnictwa dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw |
27-01-2013 9.00-17.15 Obiad 14.00-14.45 |
7 |
Pożytki pszczele
|
8
|
Katedra Pszczelnictwa dr J.Samborski
|
2.02.2013 9.00-16.25 Obiad 14.00-14.45 |
8 |
Produkty pszczele
|
10 |
Katedra Pszczelnictwa dr inż. J.Samborski dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw |
3.02.2013 9.00-18.05 Obiad 14.00-14.45 |
9 |
Zakładanie pasieki i gospodarka pasieczna
|
40
|
Katedra Pszczelnictwa dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw dr inż. J.Samborski
dr inż. J.Samborski
dr inż. J.Samborski
|
9.02.2013 9.00-18.05 obiad 14.00-14.45 10.02.2013 9.00-18.05 obiad 14.0 0-14.45 16.02.2013 9.00-18..05 obiad 14.00-14.45 17.02.2012 9.00-18.05 Obiad 14.00-14.45 |
10 |
Ule, pomieszczenia i sprzęt pasieczny
|
13
|
WZDZ Szczecin Jerzy Grabski
mgr inż. arch. Stefan Mikołajewski |
23.02.2013 9.00-18.05 obiad 14.00-14.45 24.02.2013 9.00-11.25 |
11 |
Choroby i szkodniki pszczół
|
7
|
WZDZ Szczecin lek. T.Wadas-Mikołajewska |
24.02.2013 11.30-18.05 Obiad 14.00-14.45 |
12 |
Ekonomika i organizacja produkcji pszczelarskiej |
16 |
WZDZ Szczecin dr J.Palusiński WZDZ Szczecin dr J.Palusiński |
2.03.2013 9.00-18.05 obiad 14.00-14.45 3.03.2013 9.00-13.55
|
13 |
Wybrane zagadnienia ustawodawstwa rolniczego i prawa pracy |
4 |
WZDZ Szczecin dr J.Palusiński |
3. 03.2013 14.50-18.05 Obiad 14.00-14.45 |
|
Razem ilość godzin lekcyjnych |
136 |
|
|
Podczas kursu wydawane są 2 posiłki: drugie śniadanie złożone z bułki (kanapka) + kawa lub herbata oraz obiad.
Miejsce kursu pozycje 1 – 9 sala Dziekanatu Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT w Szczecinie
ul. Judyma 26. II śniadania – katering ok. godz. 11.00. Obiady- katering od godz.14.00 do 14.45 w miejscu wykładów.
Pozycje 10 -13 sala nr 322 Wojewódzkiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Szczecinie plac Kilińskiego 3. .
II śniadania – katering ok. godz. 11.00. Obiady- katering od godz.14.00 do 14.45 w miejscu wykładów.
Odpowiedzialny za kurs z ramienia WZP Szczecin – mgr inż. arch. Stefan Mikołajewski tel. 606-600-084
lub 606-501-744 . Adres mailowy: kolopszczelarzy.szczecin@gmail.com