Nabór na kurs – 2013

przez | 24 września, 2012

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie ogłasza nabór chętnych do udziału w „Kursie przygotowującym do prowadzenia pasieki
Kurs będzie mógł się odbyć po zebraniu grupy 30-35 osobowej. Przewidywany termin kursu – styczeń-marzec 2013 roku. Kurs organizowany jest ze środków Budżetu Państwa i Komisji Europejskiej. Zgłoszenia przyjmujemy na załączonym na stronie formularzu do 10 października 2012 roku.

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie ogłasza nabór chętnych do udziału w „Kursie przygotowującym do prowadzenia pasieki
Kurs będzie mógł się odbyć po zebraniu grupy 30-35 osobowej. Przewidywany termin kursu – styczeń-marzec 2013 roku. Kurs organizowany jest ze środków Budżetu Państwa i Komisji Europejskiej. Zgłoszenia przyjmujemy na załączonym na stronie formularzu do 10 października 2012 roku.

 

RAMOWY PROGRAM KURSU PRZYGOTOWUJĄCEGO

DO PROWADZENIA PASIEKI

 

organizowany przez Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie w ramach umowy z ARR

nr ZB-pp/

Okres szkolenia od 19 stycznia do 3 marca 2013

LLp

Temat wykładu

Liczba godzin

Wykładowca

i miejsce wykładów

Data

Wykładów

1

Morfologia pszczoły miodnej

5

Katedra Pszczelnictwa

dr inż. J. Samborski

19.01.2013

9.00-13.05

Obiad 14.00-14.45

2

Anatomia i fizjologia pszczoły miodnej

5

Katedra Pszczelnictwa

dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw

19.01.2013

14.5 0-18.05

3

Biologia rodziny pszczelej

9

Katedra Pszczelnictwa

dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw

20.01.2013

9.00-17.1 5

Obiad 14.00-14.45

4

Struktura i życie rodziny pszczelej

4

Katedra Pszczelnictwa

dr inż. J. Samborski

26.01.2013

9.00-12.15

5

Podstawy genetyki i zasady pracy hodowlanej

6

Katedra Pszczelnictwa

dr inż. J. Samborski

26.01.2013

12.20-18.05

Obiad 14.00-14.45

6

Praca hodowlana-Wychów matek i trutni

9

Katedra Pszczelnictwa

dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw

27-01-2013

9.00-17.15

Obiad 14.00-14.45

7

Pożytki pszczele

 

 

8

 

 

Katedra Pszczelnictwa

dr J.Samborski

 

 

2.02.2013

9.00-16.25

Obiad 14.00-14.45

8

Produkty pszczele

 

 

 

10

Katedra Pszczelnictwa

dr inż. J.Samborski

dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw

3.02.2013

9.00-18.05

Obiad 14.00-14.45

9

Zakładanie pasieki i gospodarka pasieczna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katedra Pszczelnictwa

dr hab. B.Chuda-Mickiewicz prof. nzw

dr inż. J.Samborski

 

 

dr inż. J.Samborski

 

 

dr inż. J.Samborski

 

 

9.02.2013

9.00-18.05

obiad 14.00-14.45

10.02.2013

9.00-18.05

obiad 14.0 0-14.45

16.02.2013

9.00-18..05

obiad 14.00-14.45

17.02.2012

9.00-18.05

Obiad 14.00-14.45

10

Ule, pomieszczenia i sprzęt pasieczny

 

 

 

 

13

 

 

 

 

WZDZ Szczecin

Jerzy Grabski

 

mgr inż. arch. Stefan Mikołajewski

23.02.2013

9.00-18.05

obiad 14.00-14.45

24.02.2013

9.00-11.25

11

Choroby i szkodniki pszczół

 

 

7

 

 

WZDZ Szczecin

lek. T.Wadas-Mikołajewska

24.02.2013

11.30-18.05

Obiad 14.00-14.45

12

Ekonomika i organizacja produkcji pszczelarskiej

16

WZDZ Szczecin

dr J.Palusiński

WZDZ Szczecin

dr J.Palusiński

2.03.2013

9.00-18.05

obiad 14.00-14.45

3.03.2013

9.00-13.55

 

13

Wybrane zagadnienia ustawodawstwa rolniczego i prawa pracy

4

WZDZ Szczecin

dr J.Palusiński

3. 03.2013

14.50-18.05

Obiad 14.00-14.45

 

Razem ilość godzin lekcyjnych

136

 

 

 

Podczas kursu wydawane są 2 posiłki: drugie śniadanie złożone z bułki (kanapka) + kawa lub herbata oraz obiad.

 

Miejsce kursu pozycje 1 – 9 sala Dziekanatu Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT w Szczecinie

ul. Judyma 26. II śniadania – katering ok. godz. 11.00. Obiady- katering od godz.14.00 do 14.45 w miejscu wykładów.

 

Pozycje 10 -13 sala nr 322 Wojewódzkiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Szczecinie plac Kilińskiego 3. .

II śniadania – katering ok. godz. 11.00. Obiady- katering od godz.14.00 do 14.45 w miejscu wykładów.

 

Odpowiedzialny za kurs z ramienia WZP Szczecin – mgr inż. arch. Stefan Mikołajewski tel. 606-600-084

lub 606-501-744 . Adres mailowy: kolopszczelarzy.szczecin@gmail.com