W dobie powrotu do niekonwencjonalnych metod leczenia należy zainteresować się miodem pszczelim, którego wartość doceniali już starożytni Egipcjanie.
- Wartościowe składniki miodu to przede wszystkim cukry proste, łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikroelementy, enzymy.
- O kolorze miodu decydują barwniki roślinne oraz składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor, magnez. Ciemniejsze miody mają ich więcej.
Krystalizacja to naturalny proces zachodzący w miodzie. Im więcej glukozy jest miodzie, tym proces ten następuje szybciej ( np. miód rzepakowy ), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).
Nie należy skrystalizowanego miodu podgrzewać w temperaturze powyżej 45 „C, gdyż wtedy traci enzymy i swoje wartości odżywcze. Miód upłynniony w temperaturze do 45 °C ponownie krystalizuje. Miód przegrzany, płynny, nie krystalizuje ponownie i jest bez wartości. Traci enzymy i mikroelementy. - Miód ma walory odżywcze i lecznicze. Jest łatwo przyswajalny przez organizm.
Enzymy nadają temu produktowi cechy leku – aktywują reakcje biochemiczne w organizmie, wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Zawartość inhubiny i rutyny sprawia, że ma on wyraźne działanie bakteriobójcze. - Stałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkiego przyrostu ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby. U osób dorosłych, wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu.
- Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, ( zwłaszcza miód rzepakowy ) a także lekiem przy niedomaganiach tego organu.
- Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe. Reguluje pracę wątroby i nerek.
- Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny. Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
- Działa regenerujące w przypadku apatii bądź wyczerpania psychicznego.
Zalecane dawki:
- niemowlęta 7 g dziennie w dwóch dawkach.
- dzieci od 2-6 lat 10-20 g dziennie
- dzieci od 6-12 lat 30-50 g dziennie w dwóch dawkach.
- młodzież i dorośli 60-150 g dziennie w dwóch dawkach.
Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczenie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywać po 10-12 godzinach. Na Pomorzu Zachodnim głównym wiosennym pożytkiem są rzepaki, źródło najlepiej przyswajalnego miodu i najzdrowszego.
Ponadto zbieramy miód wielokwiatowy z kwiatów łąkowych,leśnych i polnych, miód akacjowy, lipowy, spadź liściastą, wrzosowy i w niewielkiej ilości miód gryczany.
Pomorze Zachodnie jest zagłębiem miodu rzepakowego