Miód rzepakowy |
Kolor |
Bezbarwny,czasem słomkowy lub cytrynowy, po krystalizacji blado kremowy |
Przebieg krystalizacji |
Krystalizuje szybo, drobnoziarniści |
Zapach |
– |
Smak |
Słodki, mdły |
Działanie |
Stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, schorzeniach wątroby, nerek i przewodów moczowych |
|
Miód wielokwiatowy |
Kolor |
Jasnokremowy do herbacianego, po krystalizacji od jasnożółtego do jasnobrązowego |
Przebieg krystalizacji |
Krystalizuje średnioziarniści |
Zapach |
Silny zapach podobny do wosku pszczelego |
Smak |
Słodki łagodny |
Działanie |
Stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Ma właściwości lecznicze serca oraz przy przeziębieniach |
|
Miód akacjowy |
Kolor |
Jasnosłomkowy-kremowy, przeźroczysty, po krystalizacji biały |
Przebieg krystalizacji |
Po krystalizacji bardzo gęsty, krystalizuje w igiełki |
Zapach |
Słaby zapach kwiatu akacji |
Smak |
Słodki,lekko mdły |
Działanie |
Zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych. Przy chorobach nerek i przewodów moczowych |
|
Miód lipowy |
Kolor |
Jasnożółty lub zielonkawożółty. Po krystalizacji żółtopomarańczowy lub brunatny |
Przebieg krystalizacji |
Krystalizuje ciężko, od spodu, drobnoziarniście |
Zapach |
Silny zapach kwiatu lipowego |
Smak |
Ostry, z gorzkawym posmakiem |
Działanie |
Działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności |
|
Miód spadziowy z drzew iglastych lub liściastych |
Kolor |
Miody spadziowe są brunatnoczarne opalizujące zielenią. Po krystalizacji spadź iglasta ma kolor szarozielony, spadź liściasta szarobrunatny |
Przebieg krystalizacji |
Spadź iglasta krystalizuje szybko. Liściasta może nie krystalizować |
Zapach |
Słodkawy, lekko korzenny. Iglasty ma lekki smak żywicy |
Smak |
Łagodny i cierpki |
Działanie |
Miód mineralny, zawiera bardzo dużo białka, a w tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach zaburzeniach przemiany materii. Miody spadziowe wskazane są dla rekonwalescentów. Miody wysokokaloryczne |
|
Miód wrzosowy |
Kolor |
Czerwonobrunatny. Po krystalizacji żółtopomarańczowy lub brunatny |
Przebieg krystalizacji |
Krystalizuje jednolicie tworząc galaretkę |
Zapach |
Lekki zapach wrzosu |
Smak |
Ostro gorzkawy |
Działanie |
Znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty |
|
Miód gryczany |
Kolor |
Od ciemnoherbacianego do brunatnoczerwonego |
Przebieg krystalizacji |
Krystalizuje niejednolicie, gruboziarniście z osoczem |
Zapach |
Ostry zbliżony do zapachu gryki |
Smak |
Smak ostry „drapiący w gardło” |
Działanie |
Przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostniny po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek, przy grypach. Zawiera dużo biopierwiastków |
|