Jaki miód na schorzenia?

przez | 1 sierpnia, 2009
Miód rzepakowy
Kolor Bezbarwny,czasem słomkowy lub cytrynowy, po krystalizacji blado kremowy
Przebieg krystalizacji Krystalizuje szybo, drobnoziarniści
Zapach
Smak Słodki, mdły
Działanie Stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, schorzeniach wątroby, nerek i przewodów moczowych
 
Miód wielokwiatowy
Kolor Jasnokremowy do herbacianego, po krystalizacji od jasnożółtego do jasnobrązowego
Przebieg krystalizacji Krystalizuje średnioziarniści
Zapach Silny zapach podobny do wosku pszczelego
Smak Słodki łagodny
Działanie Stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Ma właściwości lecznicze serca oraz przy przeziębieniach
 
Miód akacjowy
Kolor Jasnosłomkowy-kremowy, przeźroczysty, po krystalizacji biały
Przebieg krystalizacji Po krystalizacji bardzo gęsty, krystalizuje w igiełki
Zapach Słaby zapach kwiatu akacji
Smak Słodki,lekko mdły
Działanie Zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych. Przy chorobach nerek i przewodów moczowych
 
Miód lipowy
Kolor Jasnożółty lub zielonkawożółty. Po krystalizacji żółtopomarańczowy lub brunatny
Przebieg krystalizacji Krystalizuje ciężko, od spodu, drobnoziarniście
Zapach Silny zapach kwiatu lipowego
Smak Ostry, z gorzkawym posmakiem
Działanie Działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności
 
Miód spadziowy z drzew iglastych lub liściastych
Kolor Miody spadziowe są brunatnoczarne opalizujące zielenią. Po krystalizacji spadź iglasta ma kolor szarozielony, spadź liściasta szarobrunatny
Przebieg krystalizacji Spadź iglasta krystalizuje szybko. Liściasta może nie krystalizować
Zapach Słodkawy, lekko korzenny. Iglasty ma lekki smak żywicy
Smak Łagodny i cierpki
Działanie Miód mineralny, zawiera bardzo dużo białka, a w tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach zaburzeniach przemiany materii. Miody spadziowe wskazane są dla rekonwalescentów. Miody wysokokaloryczne
 
Miód wrzosowy
Kolor Czerwonobrunatny. Po krystalizacji żółtopomarańczowy lub brunatny
Przebieg krystalizacji Krystalizuje jednolicie tworząc galaretkę
Zapach Lekki zapach wrzosu
Smak Ostro gorzkawy
Działanie Znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty
 
Miód gryczany
Kolor Od ciemnoherbacianego do brunatnoczerwonego
Przebieg krystalizacji Krystalizuje niejednolicie, gruboziarniście z osoczem
Zapach Ostry zbliżony do zapachu gryki
Smak Smak ostry „drapiący w gardło”
Działanie Przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostniny po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek, przy grypach. Zawiera dużo biopierwiastków