Data, godzina rozpoczęcia i miejsce szkolenia:
- 10.02.2024r godz 09:00,
adres szkolenia: Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy ul. Słowackiego 1, 74-200 Pyrzyce - 10.02.2024r godz 09:00,
adres szkolenia: Gminne Centrum Kultury ul. Wiejska 4, 73-115 Dolice - 11.02.2024r godz. 09:00
adres szkolenia: Restauracja Szymczak ul. Stargardzka 6B, 72-130 Maszewo - 11.02.2024r godz. 09:00
adres szkolenia: Szkoła WZDZ Pl. Kilińskiego 3, 70-965 Szczecin, sala nr 218
Szkolenia poprowadzą wykładowcy dr Dariusz Teper i dr Ewa Waś.
- dr Dariusz Teper – Analiza pyłkowa – jedno z najważniejszych badań jakościowych miodu
Podstawowe informacje na temat analizy pyłkowej, problemy z uzyskiwaniem miodów
odmianowych, polskie miody odmianowe. - dr Ewa Waś – Problemy z jakością wosku pszczelego oraz wpływ zafałszowań węzy na rodziny
pszczele i jakość miodu
Przyczyny problemów z jakością wosku pszczelego i węzy. Wymagania i regulacje prawne
dotyczące jakości wosku i węzy. Zastosowania wosku w różnych gałęziach przemysłu. Właściwości fizykochemiczne wosku, pozyskiwanie, przetapianie i klarowanie wosku pszczelego, charakterystyka produktów stosowanych do fałszowania wosku m.in. parafiny i stearyny. Proste metody wykrywania zafałszowań wosku pszczelego oparte na ocenie organoleptycznej oraz techniki laboratoryjne, wyniki badań laboratoryjnych jakości wosku i węzy oraz skala zafałszowań tych produktów na krajowym rynku. Negatywne skutki zafałszowań węzy na rodziny pszczele oraz jakość miodu, w jaki sposób ustrzec się przed zafałszowaniami i czym się kierować przy zakupie węzy.
Przyjmowane są jeszcze (do 8.02) zgłoszenia osób chętnych na szkolenia. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt z biurem.